Tillbaka till formulärslistan

Är utbildning vaccin mot fake news?

Ordförklaringar

Hur kan man veta vad som är sant eller falskt i en värld där faktagranskningen alltid ligger steget efter? Är sanning och fakta samma sak? Kan utbildning fungera som vaccin mot fake news och är i så fall akademiker bättre rustade? Akademikernas a-kassa och Saco är i Almedalen och presenterar ny undersökning och arrangerar seminarium med bland andra ärkebiskop Antje Jackelén och vetenskapsskribent Emma Frans.

Uttryck som alternativa fakta, fake news och faktaresistens har förändrat såväl debattklimat som debattinnehåll. Många tycker att det är svårt att ta ställning till vad som är sant på riktigt, vad som är information och vad som är propaganda. Människor med kunskap, erfarenhet och insikter behöver komma till tals i debatten för att de diskussioner och beslut som påverkar samhällsutvecklingen ska utgå från korrekta underlag och effektiva lösningar.

Akademiker har genom sin utbildning fått en metod att ta fram, kontrollera och värdera fakta. Men hur använder de denna kunskap för att möta fake news? Har akademiker ett större ansvar att ifrågasätta och rätta och hur gör man i så fall det? Och hur når man ut?

Akademikernas a-kassas och Sacos seminarium i Almedalen

Hur möter vi fake news?

Tid: Tisdag 2 juli 2019 kl. 12:15-13:15

Plats: D22, D-huset, Campus Gotland, Kaserngatan 1

Medverkar gör: Göran Arrius, Ordförande, Saco, Antje Jackelén, Ärkebiskop, Svenska Kyrkan, Cissi Askwall, Generalsekreterare, Vetenskap och Allmänhet och Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi. Andreas Utterström modererar.

Kontakt

Alexandra Oljans Ahlin, Projektledare

alexandra.oljans.ahlin@aea.se 

070-740 46 74

Uppdaterad: 28 juni 2019
Sidansvarig: Annika Stenberg
Fråga oss!