Tillbaka till formulärslistan

Var ärlig om karriärglapp

Ordförklaringar

Arbetslöshet, sjukskrivningar och frihetsberövadanden skapar hål i CV:t som kan vara svåra att förklara. Att acceptera sin bakgrund och visa vad man vill i framtiden ökar chanserna hos arbetsgivarna.

Det var panelen överens om på Akademikernas a-kassas seminarium i Almedalen. Marita Teräs som är strateg på Naturvetarna har stor erfarenhet av medlemmar som är oroliga för hur de ska förklara perioder utan jobb för potentiella arbetsgivare.

– Man ska öva på sin berättelse och bli bekväm med det som hänt. Det är okej att ha svåra perioder i livet men man måste gå vidare och då är man faktiskt en bättre människa efteråt. Det är viktigt att förmedla rätt förhållningssätt till arbetsgivaren, sa Marita Teräs och fick medhåll av Niklas Delmar, VD på talangnätverket 4potentials.

– Antingen kan man fokusera på sin historia eller på sin framtid. Vi är intresserade av potentialen framåt.

Hellre nätverk än mer plugg

Många medlemmar i Akademikernas a-kassa tänker att de ska plugga eller ta ut föräldraledighet när de hamnar i en ofrivillig period utan arbete. Då är det lättare att förklara för en ny arbetsgivare vad man ägnat sig åt. Men mer studier är sällan lösningen för akademiker, enligt Marita Teräs.

– Det finns ingen kurs du kan läsa för att få jobb. Pluggandet blir lätt en flykt in i en trygg miljö, när det istället gäller att ge sig ut och nätverka.

Många skräms av tanken på att nätverka. De kanske ser framför sig hur de måste stå på ett mingelparty och göra reklam för sig själva. Men det är inte vad nätverkande handlar om, tyckte panelens medlemmar. Istället innebär det att prata med människor som delar ens yrkesmässiga intressen och skapa kontakt kring det gemensamma intresset.

Det är inte heller så att rätt kontakter automatiskt ger jobb. Däremot kan kontakterna ge viktig information om vilka jobb som finns och öka chanserna att komma i kontakt med arbetsgivare.

– Allt handlar ju om kontakter. Det är så man får jobb idag, sa Christer Karlsson, förbundsordförande i föreningen Kriminellas revansch i samhället (KRIS).

Medlemmarna i KRIS har ofta stora glapp i CV:t. Antingen för att de suttit frihetsberövade eller för att de på grund av missbruk varit borta från arbetsmarknaden. Samtidigt blir det allt vanligare att arbetsgivare begär utdrag ur belastningsregistret.

– Att skicka in ett CV är för många av oss inte någon idé, utan vi får hitta jobb på andra sätt. Exempelvis via Facebook, tipsade Christer Karlsson.

Kris kan ge ny kompetens

Åsa Wallin som är chefssjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset tillhör de arbetsgivare som måste begära utdrag ur belastningsregistret vid nyrekryteringar. Hon påpekade att hon alltid är mest intresserad av hur den som söker arbetet är som person och vill därför ha ett personligt möte innan hon beslutar något.

– Men jag vill att personen är ärlig. Frågar jag så vill jag ha svar. Jag anställer ju personer med psykisk ohälsa där det framkommer mot slutet att någon varit borta från arbetslivet i fem år på grund av det.

Att ha ett brett spektra av människor i personalstyrkan är bra för patienterna, enligt Åsa Wallin. Och acceptansen för psykisk ohälsa i arbetslivet verkar öka i takt med att fler pratar öppet om det.

Niklas Delmar menade att negativa erfarenheter bidrar till värdefull personlighetsutveckling för den som funderar och lär sig något av det som hänt. Särskilt som studier visar att bara 16 procent av arbetstagarna är engagerade i sitt jobb.

– Då tycker jag det är mycket mer intressant att träffa en engagerad person med brokig historia som har reflekterat. Jag tror de har mer att bidra med.

Marita Teräs höll med:

– Det är i motgångar och kriser vi prövas som människor. Det är ju lätt att vara duktig när allt omkring flyter på bra.

Panelens lista: Så söker du jobb med glapp i CV:t

 1. Berätta för andra att du söker jobb.
 2. Använd Facebook så att dina vänner vet att du söker nytt.
 3. Öva på din berättelse: Vad du har gjort tidigare och varför.
 4. Skapa balans mellan historia och framtid när du berättar vem du är. Fokusera framåt.
 5. Var ärlig. Det är mänskligt att göra misstag.
 6. Hitta dina intressen och nätverka utifrån dem.
 7. Våga testa nya jobb. Alla erfarenheter är bra.
 8. Dra i alla trådar du kan komma på för att hitta jobbmöjligheter.
 9. Hitta de dolda jobben. De flesta annonseras inte ut, utan du får höra talas om dem via kontakter.
 10. Låt någon annan läsa ditt CV.
 11. Var nyfiken på nya möjligheter och arbetsgivare.
   

 

 

Text: EMMELI NILSSON

Uppdaterad: 6 juli 2015
Sidansvarig: Annika Stenberg
Fråga oss!